Tijdens elke controle kijken wij met de echo naar het kindje. Wij zijn geschoold in het verrichten van in- en uitwendig echoscopisch onderzoek en het beoordelen van de echobeelden.

Wat is echoscopie?

Echoscopie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze zogenaamde ‘ultra sounds’ zijn voor het menselijk oor niet waar te nemen. Met behulp van deze geluidsgolven worden afbeeldingen gemaakt van het menselijk lichaam. Zo kan ook het kind in de baarmoeder zichtbaar worden gemaakt.

Is echoscopie schadelijk?

Een echoscopie is onschadelijk voor jou en je kind. In de afgelopen 30 jaar heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat de geluidsgolven die bij een echoscopie worden gebruikt geen aanwijsbare schade veroorzaken bij moeder of kind.

Wanneer/waarom echoscopie

Er zijn tal van redenen om tijdens de zwangerschap een echoscopie te laten uitvoeren bijvoorbeeld:

  • Termijnbepaling
  • Bloedverlies
  • Lokalisatie moederkoek
  • Gewicht van de baby
  • Ligging van de baby
  • Hoeveelheid vruchtwater

Tijdens elke controle kijken wij met de echo naar het kindje. De eerste echo zal plaatsvinden rond de 7-8  weken. Bij ongeveer 10 weken wordt de termijnecho gedaan. Rond de 30 weken zullen wij met de 3D/4D kijken en proberen een mooi plaatje te maken.

3D/4D echo

Ons echoapparaat bevat een functie om 3D en 4D (bewegende 3D echobeelden) te maken. Rond de 30 weken bieden wij dit gratis aan iedere zwangere die bij onze praktijk loopt aan. Om een mooi plaatje te kunnen maken, moet het gezichtje vrij zijn van handjes/voetjes etc. Helaas lukt het dus niet altijd om een mooi plaatje van je kindje te maken.

Mocht je eerder een 3D echo/pretecho/geslachtsbepaling willen laten doen dan bieden verschillende echocentra bij ons in de regio dit aan zoals Vita in Groningen  en First Look in Groningen