Wat is echoscopie?

Echoscopie is een onderzoeksmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. Deze zogenaamde ‘ultra sounds’ zijn voor het menselijk oor niet waar te nemen. Met behulp van deze geluidsgolven worden afbeeldingen gemaakt van het menselijk lichaam. Zo kan ook het kind in de baarmoeder zichtbaar worden gemaakt.

Is echoscopie schadelijk?

Een echoscopie is onschadelijk voor jou en je kind. In de afgelopen 30 jaar heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat de geluidsgolven die bij een echoscopie worden gebruikt geen aanwijsbare schade veroorzaken bij moeder of kind.

Wanneer/waarom echoscopie

Er zijn tal van redenen om tijdens de zwangerschap een echoscopie te laten uitvoeren bijvoorbeeld:

  • Termijnbepaling
  • Bloedverlies
  • Lokalisatie moederkoek
  • Gewicht van de baby
  • Ligging van de baby
  • Hoeveelheid vruchtwater

Tijdens elke controle maken wij een echo. Wij luisteren tijdens de controles met de echo naar het hartje van jullie kindje en zullen even kijken naar de ligging en het vruchtwater. De eerste echo zal plaatsvinden rond de 8  weken. Bij ongeveer 10 weken wordt de termijnecho gedaan. Rond de 30 weken bij het gesprek over de bevalling zullen wij kort met de 3D/4D kijken en proberen een plaatje te maken. Om een mooi plaatje te kunnen maken, moet het gezichtje vrij zijn van handjes/voetjes etc. Helaas lukt het het dus niet altijd om een mooi plaatje van je kindje te maken.

Mocht je liever geen echo willen, maar met de doptone naar het hartje van jullie kindje willen luisteren geef dit dan aan.

Pretecho

Een pretecho is een echo die wordt gedaan zonder medische gronden. Vaak wordt dit gedaan om het geslacht van de baby te bekijken met 3D of 4D. Onze praktijk maakt geen pretecho`s, wij luisteren wel tijdens de reguliere controles met de echo naar het hartje van jullie kindje en zullen even kijken naar de ligging en het vruchtwater en zullen tijdens de 30 weken een 3D plaatje proberen te maken (dit is geen uitgebreide 3D echo).

Mocht je een uitgebreide 3D echo/pretecho/geslachtsbepaling willen laten doen dan bieden verschillende echocentra bij ons in de regio dit aan zoals Vita in Groningen  en First Look in Groningen. De beste termijn voor een 3D/4D echo is tussen de 26 en 30 weken zwangerschap. Je kindje is dan niet te groot, zodat je een goed beeld krijgt.