Momenteel starten er even geen nieuwe bijeenkomsten CenteringPregnancy. Een leuk alternatief voor de CenteringPregnancy is de O Wee! cursus die bij ons op de praktijk wordt gegeven voor meer informatie over deze cursus. Klik hier.

 
In onze praktijk kun je kiezen tussen de reguliere controles of CenteringPregnancy. Bij CenteringPregnancy  vinden de controles in een groep plaats i.p.v  individuele controles bij de verloskundige. CenteringPregnancy is ontwikkeld voor vrouwen die graag goed geïnformeerd willen worden over hun zwangerschap, bevalling en kraambed. Deze nieuwe vorm van zorg geeft vrouwen een grotere rol in hun eigen zorgproces. Je krijgt meer uitgebreidere voorlichting in je zwangerschap dan tijdens de normale controles en tevens kun je kennis en ervaring uitwisselen met zwangeren die in dezelfde periode uitgerekend zijn. Het is een combinatie van zwangerschapscontroles en een zwangerschapscursus.

  Hoe ziet de zwangerschapsbegeleiding met CenteringPregnancy er uit:

  1. De eerste twee controles zijn individueel.
  2. De volgende tien bijeenkomsten vinden plaats in een vaste groep.
  3. De groep bestaat uit acht tot twaalf zwangeren die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend.
  4. Er zijn twee vaste begeleiders per groep (een verloskundige en een kraamverzorgster).
  5. De bijeenkomsten duren twee uur
  6. Data en tijden liggen van tevoren al vast
  7. De eerste vier bijeenkomsten zijn om de vier weken en de volgende vijf om de twee weken
  8. Tijdens het eerste half uur van de bijeenkomst worden de controles gedaan en gaat iedere zwangere even afgeschermd naar de verloskundige toe voor uitwendig onderzoek, een korte echo en individuele vragen, hier mogen ook je partner, kind(eren) of anderen aanwezig bij aanwezig zijn.
  9. Tijdens bijeenkomst vijf en zes (welke over de bevalling/kraamtijd gaan) zijn ook de partners welkom
  10. Rond de 30 weken wordt standaard individueel een groeiecho + 3D echo ingepland.
  11. Vanaf 37 weken zwangerschap (of na de 9e bijeenkomst) kom je weer individueel naar het spreekuur
  12. De laatste bijeenkomst wordt een paar weken na de bevalling gepland en uiteraard mogen de baby’s dan ook mee

  Was is het verschil met de individuele controles:

  1. Je hebt een actieve rol in je eigen controles: bloeddruk meten, wegen, je eigen kaart invullen
  2. Er is uitgebreid de tijd om dieper op onderwerpen in te gaan
  3. Er is veel aandacht voor wat je zelf kunt doen voor een gezonde zwangerschap en bevalling
  4. Je leert van andere vrouwen en brengt ook je eigen kennis en ervaring in de groep
  5. Je ondersteunt elkaar en bouwt een band op met andere vrouwen in dezelfde levensfase

   Hoe ziet een bijeenkomst eruit:

   Het eerste half uur van de bijeenkomst bestaat uit het meten van je bloeddruk, jezelf wegen en het bijhouden van je zwangerschapsboek.  Bovendien gaat iedere zwangere even naar de verloskundige toe voor uitwendig onderzoek, een korte echo en individuele vragen.

   Tijdens dit eerste half uur zijn je partner, kind(eren) of mensen die je graag mee wil nemen van harte welkom. Zodra we beginnen met het vervolg van de bijeenkomst gaan we verder in de vaste groep. Er is ook een paar sessies gepland waarbij de partners welkom zijn. Vervolgens wordt er een onderwerp uitgediept, bijvoorbeeld gezonde voeding of zwangerschapskwaaltjes. Belangrijk is dat het niet de verloskundige is die via eenrichtingsverkeer informatie geeft, het is aan jou en je groepsgenoten om het onderwerp te bespreken. De verloskundige vult aan waar nodig. Echter wordt er niet alleen maar gepraat, er zijn allerlei oefeningen en opdrachten die voor afwisseling zorgen.

   Nieuwsgierig geworden?

   Tijdens de eerste controle zullen we met je bespreken of je deel wil nemen aan de CenteringPregnancy. Uit ervaring weten wij dat veel vrouwen twijfelen. Probeer het in ieder geval 3 keer, ook als je nog niet zeker weet of Centering bij je past. Zo nodig kun je alsnog instromen naar de individuele controles.

   Ervaringen

   “Tien weten meer dan twee. Anderen stellen vragen waar je zelf niet aan had gedacht. Zo krijg je veel meer kennis dan tijdens de korte consulten.”

   “Een bewust moment om met de derde zwangerschap bezig te zijn. Even focussen op jezelf en de baby, ipv de zwangerschap er zo ‘maar even naast te doen’.”

   “Het is gezellig en er kan veel tijd besteed worden aan onderwerpen die anders niet in zo veel diepte worden besproken.”

   “Ik vond het prettig om ervaringen samen te delen en te horen. Het was fijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden.”

   “Leuk om in een groep te zijn. Ik vond het in het begin wel wennen, maar later erg leuk. Ook om verhalen van anderen te horen.”

   “Je bent vaak zo druk, deze (eerste) zwangerschap komt nooit meer terug, fijn om echt even uitgebreid stil te staan hierbij. Straks vraagt je kindje ook tijd, dit is kans om daar nu al ruimte voor te maken.”

   Planning bijeenkomsten

   Momenteel starten er even geen nieuwe bijeenkomsten CenteringPregnancy.

   Een leuk alternatief voor de CenteringPregnancy is de O Wee! cursus die bij ons op de praktijk wordt gegeven voor meer informatie over deze cursus. Klik hier.