Wanneer je zwanger wilt worden, komen er een hoop vragen op je af. Wanneer ben je het vruchtbaarst en wat doe je als het even duurt voordat je zwanger bent?

Menstruatiecyclus en zwanger worden

Het is handig inzicht te krijgen in je eigen menstruatiecyclus. Zo weet je ongeveer wanneer je vruchtbaar bent. Tegenwoordig heb je handige apps die je kan downloaden om je cyclus bij te houden en te zien op welke dagen je vruchtbaar bent.

De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van je eisprong op. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. De vrijgekomen eicel leeft 12uur. Zaadcellen leven 2 tot 3 dagen. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.

 

Eisprong

Rond de 14e dag kiest je lichaam een eitje dat wordt uitgestoten om verder te groeien. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan een krampachtige pijn of ze krijgen extra zin om te vrijen. Ook wordt je vaginale afscheiding iets wateriger en draderig (hierdoor kunnen de zaadcellen sneller naar je eileiders). Merk je niets? Neem dan elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur op. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zodoende een eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietests te koop. Een ovulatietest meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Dit hormoon stijgt een aantal dagen voor de eisprong. Indien de test positief is in je urine, weet je dat de eisprong over één tot twee dagen plaats zal vinden.

Wanneer vrijen?

Je bent het meest vruchtbaar in de periode van twee tot drie dagen rond de eisprong. De kans op zwangerschap  worden is het grootst als je om de 2 of 3 dagen vrijt in de zes dagen vóór de eisprong. Aangezien de eicel na de eisprong nog maar tot 12 uur in leven kan blijven, is het na de eisprong lastiger om zwanger te worden omdat je niet precies weet wanneer de eisprong plaatsvindt en je dus te laat kan zijn.

Foliumzuur

Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje of verhemelte. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Slik elke dag een tablet van 0.5mg foliumzuur t/m de 10e week van je zwangerschap. Je kan foliumzuur halen bij de drogist of apotheek.

Hoe lang duurt het om zwanger te worden?

Eén keer vrijen kan genoeg zijn. Maar meestal is het de eerste keer nog niet raak. Maak je geen zorgen. Probeer seks leuk en ontspannen te houden. Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting, 70 procent binnen een halfjaar en ruim 80 procent na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger.

De meeste stellen worden binnen een jaar zwanger. Ga naar je huisarts als het na een jaar proberen nog niet gelukt is. Lees hier meer informatie.

Kinderwensspreekuur

Indien je een kinderwens hebt dan is het belangrijk om je daar goed op voor te bereiden. Of je nu een vrouw of man bent. Het helpt om je kind een gezonde start te geven. Maar hoe bereid je je het beste voor op je zwangerschap? In het kinderwensspreekuur (ook wel preconceptieconsult genoemd) geven wij je persoonlijk advies over gezond leven en zwanger worden en zijn. Kijk hier voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

Handige en leuke site met informatie en filmpjes