Je kunt bij ons op de praktijk terecht voor het laten plaatsen en verwijderen van spiraaltjes. Indien je graag een spiraalplaatsing wilt of vragen hebt neem gerust contact met ons op.

Informatie over spiralen

Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal.

Hormoonspiraaltje

Een hormoonspiraal bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand en voorkomt hierdoor een zwangerschap. De betrouwbaarheid is meer dan 99%. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Een hormoonspiraal blijft 5 jaar werkzaam.

Er zijn twee spiralen verkrijgbaar die hormonen bevatten, Kyleena en Mirena. Kyleena is de eerste keus. Mirena bevat wat meer hormonen en is iets groter dan een Kyleena. Mirena is meer geschikt voor vrouwen die bekend zijn met hevige bloedingen tijdens de menstruatie.

Als je al eerder een Mirena hebt gehad en dat beviel goed, kun je opnieuw voor een Mirena kiezen.

Het hormoonspiraaltje kan voor jou een goede keuze zijn als je:

 • borstvoeding geeft en aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst
  • meteen na verwijdering zwanger wilt worden
  • één keer in de vijf jaar aan anticonceptie wilt of kunt denken
  • het niet erg vindt dat je tussentijds kunt bloeden en de bloeding vermindert of zelfs stopt
  • het is een relatief goedkope manier om je tegen zwangerschap te beschermen, ongeveer € 150,- voor 5 jaar

Meer informatie over de hormoonspiralen.

Koperspiraaltje

Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Het koper maakt de zaadcellen inactief en voorkomt bevruchting zodat je niet zwanger wordt. Deze methode is voor 99% betrouwbaar.

Er zijn verschillende soorten koperspiralen. De meest gebruikte zijn de T-Safe (beschermd 10 jaar) en de Ballerine (beschermd 5 jaar). De Ballerine is kleiner en daardoor makkelijker in te brengen, het bevat minder koper, dit spiraal is geschikt voor vrouwen die heftig reageren op koper in de T-safe en vrouwen die nog niet bevallen zijn.

Het koperspiraaltje kan voor jou een goede keuze zijn als je:

 • borstvoeding geeft en aanvullende, betrouwbare anticonceptie wenst
  • voorkeur hebt voor een hormoonvrije anticonceptiemethode
  • één keer in de vijf tot tien jaar aan anticonceptie wilt of kunt denken
  • het niet erg vindt dat de menstruatie langer kan duren, met mogelijk heviger bloedverlies in het begin
  • het is een goedkope manier om je te beschermen tegen zwangerschap; een T-safe koperspiraal kost ongeveer € 68,- voor 10 jaar, de Ballerine kost ongeveer € 120,- en kan 5 jaar blijven zitten

Meer informatie over de koperspiralen.

Plaatsing spiraal

Een spiraaltje kan vanaf ongeveer 10 weken na de bevalling worden geplaatst. Na een keizersnede is dit na 12 weken. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing.

Voor de afspraak

Wij regelen het recept voor de spiraal, je haalt deze zelf op bij je apotheek en neemt het spiraaltje mee naar de afspraak.

Als er een mogelijkheid is dat je zwanger bent geraakt, doe dan voor het plaatsen van een spiraal zelf eerst een zwangerschapstest.

We adviseren om voor de plaatsing een SOA-test te doen. Dit kun je zelf online regelen en dat kost ongeveer € 40,-. Het kan ook via de GGD of je huisarts. Dan kost een SOA-test ongeveer € 100,-

Het plaatsen van een spiraal kan gevoelig zijn, dus adviseren wij een uur voor de plaatsing eventueel 2 paracetamol (500 mg) en/of 1 ibuprofen (400 mg) in te nemen. Dit mag beide in combinatie met borstvoeding.

Tijdens de afspraak

De afspraak duurt ongeveer 40 minuten. We beginnen met een inwendige echo om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. Aan het uiteinde van het spiraaltje zijn twee dunne draadjes bevestigd. Deze worden op de juiste lengte afgeknipt. De draadjes zijn later nodig om het spiraaltje te laten verwijderen.

Na de plaatsing doen wij gelijk een controle om te kijken of het spiraal goed is geplaatst.

Na de afspraak

Na het plaatsen mag je meteen naar huis. Doe het de rest van de dag rustig aan, want je kunt je wat duizelig voelen. Het is normaal dat je na een spiraal plaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

Kosten van de behandeling (2020)

 • Plaatsen spiraal € 64,66
 • Spiraal verwijderen en nieuwe plaatsen € 64,66
 • Spiraal verwijderen € 25,-
 • Spiraal zelf (verschilt per merk)

LET OP! Of je verzekering het plaatsen van een spiraal vergoed lees je in de polisvoorwaarden. Kijk dit altijd even na bij je eigen verzekering. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • je verzekering betaalt het plaatsen van een spiraal maar dat valt onder eigen risico
 • je verzekering vergoedt het plaatsten en dat valt niet onder je eigen risico
 • je verzekering betaald niets je moet het plaatsen zelf betalen als een verloskundige het doet (plaatsing bij je huisarts zit wel in je verzekering)
 • plaatsing door de gynaecoloog (ongeveer €250) valt onder eigen risico

Verwijderen spiraaltje

Een spiraaltje moet om de 5-10 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.