Beste zwangere,

Zoals jullie waarschijnlijk allemaal hebben meegekregen heeft het Coronavirus een steeds grotere impact, ook in Nederland. Daarom zijn wij genoodzaakt om aanpassingen te doen binnen de praktijk.

Onze beroepsvereniging (KNOV) heeft een landelijk noodprotocol ingesteld om het contact met zwangeren en kraamvrouwen tot een minimum te beperken. Daarnaast hebben wij hier regionaal met de verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen afspraken over gemaakt.

Dit heeft de volgende gevolgen:

Zwangerschap
– Wij willen je vragen om NIET naar de praktijk te komen als je klachten hebt die passen bij het virus maar eerst te bellen:
o Koorts (> 38 graden)
o (Milde) verkoudheidsklachten, hoesten, niezen, keelpijn, loopneus
– Voor zover bekend heeft besmetting met dit virus geen extra gevolgen voor je zwangerschap en je baby. Het lijkt erop dat het ziektebeloop van het virus niet anders is in de zwangerschap dan buiten de zwangerschap.
– Controles op de praktijk zullen tot een minimum worden beperkt. Je zult minder vaak gecontroleerd worden dan je gewend bent.
– Het advies is om alleen te controleren bij de volgende weken: 11 (termijnecho/intake), 16, (20 weken echo bij echocentrum), 27, 31, 35, 37, 39, 40 en 41 weken.
– We proberen de controle zo kort mogelijk te houden. Mocht je veel vragen hebben of wij jou uitgebreide informatie moeten geven dan zullen we dit op een ander tijdstip telefonisch met je bespreken.
– Bij de controle op de praktijk willen we je vragen om alleen te komen. Dus geen partners, kinderen of anderen meenemen naar de praktijk.
– 3 D echo’s worden afgezegd.

Bevalling
– Mocht je klachten hebben die passen bij Corona zijn wij hier graag vooraf van op de hoogte. Hierdoor kunnen we met jou afstemmen wat de beste zorg is. Bij sterke verdenking op besmetting met Corona is continue hartbewaking van de baby tijdens de bevalling noodzakelijk.
– Ben je vrij van klachten en heb je geen medische indicatie om in het ziekenhuis te moeten bevallen, dan willen wij je een thuisbevalling adviseren. Op deze manier loop je zelf het minste risico om besmet te worden (en daarmee ook je baby en de rest van het gezin) en houden we de meeste bedden vrij in het ziekenhuis. We willen hierbij benadrukken dat dit geen verplichting is, maar we willen wel graag dat je dit in overweging neemt voor je eigen én onze veiligheid.
– Er mag bij je bevalling één andere persoon aanwezig zijn. Dit geldt zowel voor thuisbevallingen als in het ziekenhuis.

Kraamweek
– Tijdens de kraamweek zorgt de kraamzorg voor jouw en je kindje. Zij zal ook de medische controles uitvoeren. Wij zullen in de kraamweek telefonisch contact met je opnemen om te vragen hoe het gaat. Wij zullen alleen bij je thuis langskomen als dit noodzakelijk is. Er mag dan geen ander bezoek aanwezig zijn tijdens onze visite.
– Er zijn geen aanwijzingen dat het virus overgaat in de borstvoeding. Borstvoeding zou juist een extra bescherming vormen voor de baby omdat het een bijdraagt aan een goed immuunsysteem.

Daarnaast is het voor iedereen van belang extra goed om hygiëne te denken door vaak je handen te wassen, in je elleboog te niezen/hoesten, geen handen te schudden en papieren zakdoekjes te gebruiken.

Wij begrijpen dat deze maatregelen grote consequenties hebben voor jou. We willen daarom vragen om je begrip. Op dit moment is dit de beste manier om te voorkomen dat we elkaar besmetten. Dat is voor jullie gezondheid belangrijk, maar ook voor onszelf. Wij willen hierbij benadrukken dat wij als praktijk ook zeer kwetsbaar zijn. Door deze maatregelen te treffen hopen wij zo lang mogelijk aan het werk te kunnen blijven, zodat we de noodzakelijke zorg kunnen verlenen. Mochten wij zelf ziek worden, dan kan dit nog grotere gevolgen hebben voor de zorgverlening. Dit willen wij hiermee proberen te voorkomen.

Meer informatie over het Coronavirus vindt je op: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19?fbclid=IwAR30vcvQKIST0ALkE2_ztCz07rInFVWSI_LFWEYzskT8xxGym22D7c775oo

Daarnaast staan hier veelgestelde vragen die wij momenteel krijgen.

Mocht je vragen hebben dan kun je contact opnemen met ons via de reguliere telefoonnummers die bij jullie bekend zijn!