Als zwangere vrouw loop je risico’s bij het bezoek aan een kinderboerderij. In het voorjaar worden er weer jonge geitjes en lammetjes geboren. Deze periode vormt voor zwangere vrouwen een extra risico. Schapen en geiten kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor de zwangere vrouw en haar ongeboren kind, daarnaast kunnen ook gezond ogende dieren alsnog een risico vormen.

Adviezen

 Als je zwanger bent, adviseren wij om met onderstaande zaken rekening te houden:

·        Voornamelijk tijdens de lammerperiode is het besmettingsgevaar voor zwangere vrouwen verhoogd. Wij adviseren om niet in de kraamstal te komen. In het vruchtwater/moederkoek of melk van een geit of schaap kan namelijk Listeria, Chlamydophila of  Q-koorts zitten, deze ziekteverwekkers kunnen lang in de omgeving (stro) overleven.

·        Buiten de ‘lammerperiode’ is het ook verstandig om de geiten en schapen niet te aaien en contact met de mest, stro en voer te vermijden. Geiten en schapen kunnen namelijk de parasiet toxoplasmose (ook wel bekend van de rauw vlees en de kattenbak), maar ook andere ziektekiemen bij zich dragen.

·        Vermijd ook contact met mest van andere dieren.

·        Het allerbelangrijkste advies is: was altijd goed je handen met water en zeep na een bezoek aan de kinderboerderij of voordat je iets gaat eten. De meeste ziektekiemen worden namelijk overgedragen via je handen, alleen Q koorts wordt verspreid via de lucht, maar deze ziekte komt incidenteel voor in Nederland.