Maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

(update 08-01-2020: adviezen vaccinatie toegevoegd)
(update 23-01-2021: avondklok toegevoegd)

Spreekuur

Bij klachten bij jezelf of een van je huisgenoten (https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19) kan de afspraak niet doorgaan! Neem dan van te voren contact met ons op zodat we de afspraak kunnen verzetten en laat je testen. We vragen jullie de handen te ontsmetten als je de praktijk binnenkomt en een mondkapje te dragen.

Het controleschema in de zwangerschap blijft zoals hij nu is.

Alleen de partner mag mee naar de controles, mits deze geen klachten heeft. Kinderen, familie, vrienden mogen helaas niet mee, ook niet in plaats van de partner. Ben je alleenstaand dan mag er 1 ander persoon mee naar de controles. Dit moet wel steeds dezelfde persoon zijn.

Wij begrijpen dat je graag met iemand naar het spreekuur komt maar ons advies is kom zoveel mogelijk alleen en neem je partner alleen mee naar belangrijke afspraken/echo’s (zoals de eerste echo/termijnecho/eventuele groeiecho). Filmen of beeldbellen mag tijdens de controles.

Bevalling

Wat betreft de thuisbevalling en de poliklinische bevalling verandert er op dit moment niks. Naast je partner mag er 1 extra persoon mee naar de bevalling. Ook in het ziekenhuis is een mondkapje verplicht. Op de verloskamer mag de barende het mondkapje af doen.

Kraambed

De kraamvisites zullen zoveel mogelijk telefonisch plaats gaan vinden om het aantal contacten en het betreden van verschillende huishoudens op een dag te beperken. We komen in ieder geval één keer langs in het kraambed. Uiteraard zullen we alleen telefonische controles doen als dit medisch gezien verantwoord is. Voor en na elk kraambedbezoek desinfecteren we onze handen.

Spiralen plaatsen

Het advies vanuit onze beroepsgroep is om het plaatsen van spiralen zo mogelijk uit te stellen. Daarom zullen we tijdens de lockdown geen nieuwe afspraken inplannen. Heb je een afspraak staan en wil je hem verplaatsen neem dan contact met ons op. Wil je je afspraak laten staan dan zien we je op het afgesproken tijdstip op de praktijk.

Studenten

De stage van verloskundigen in opleiding mag doorgaan. Juist in deze periode is gebleken hoe belangrijk het is dat verloskundigen in opleiding goed geschoold worden en kunnen afstuderen om hulp en ondersteuning te bieden bij ziekte en grootschalige uitval van verloskundigen. Uiteraard houden zij zich aan alle richtlijnen.

Vaccinatie

De multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 en Zwangerschap’ heeft op 08-01-2020 het Standpunt ‘Vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed’ gepubliceerd.

Een korte samenvatting:

De werkgroep adviseert gezonde zwangere vrouwen niet routinematig te vaccineren. Er zijn twee groepen die hierop een uitzondering vormen. Ten eerste betreffen het zwangere vrouwen met onderliggende ernstige ziekten. Voor meer informatie over de onderliggende ernstige ziekten e.d. verwijzen wij naar het standpunt (onderaan deze pagina te downloaden). Ten tweede gaat het om zwangere vrouwen met beroepen waarbij hoge en niet te vermijden expositie aan SARS-CoV-2 voorkomt en die volgens het Nederlandse prioriteringsschema voor vaccinatie in aanmerking komen.

De werkgroep is verder van mening dat vaccinatie wel kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven.

En hoewel de werkgroep dit niet propageert, ziet zij vooralsnog geen bezwaar tegen vaccinatie van mannen of vrouwen in de preconceptionele periode bij een kinderwens of vruchtbaarheidsbehandeling. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen. Voor meer informatie zie dit document.

Avondklok

Vanaf, 23 januari, gaat de avondklok in. Tussen 21:00 en 4:30 mag je niet meer zonder geldige reden de straat op.

Onze zorg zal gewoon door blijven gaan. In het geval van spoed of bevalling, kunnen wij gewoon bij jou komen en jij bij ons. Ook mogen jij en je partner uiteraard de weg op weg op om naar het ziekenhuis te rijden.
 
Wat moet je in dit geval bij je hebben?
 
– Legitimatiebewijs
N.B. Personen die met spoed medische zorg nodig hebben, hoeven geen eigen verklaring bij zich te hebben. Zij moeten wel uitleggen waarom ze tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten zijn indien ze staande worden gehouden, ondanks dat is ons advies om te zorgen dat je voor de zekerheid een verklaring bij je hebt om discussie te voorkomen.
 
Tip: Je kunt de verklaring alvast deels invullen, uitprinten en klaarleggen bij je tas (2x, ook voor je partner). Stuur deze ook door naar degene die op gaat passen wanneer je gaat bevallen of als er sprake is van een spoedsituatie. Zij mogen met deze verklaring gewoon naar jullie toe komen.

Onze avondspreekuren zullen tot 20uur gewoon door blijven gaan.