Verloopt je zwangerschap zonder problemen, dan heb je in Nederland de keuze om thuis of in het ziekenhuis te gaan bevallen. Het is de bedoeling dat je gedurende de zwangerschap samen met je partner bepaalt wat voor jullie de beste plaats is om te gaan bevallen. Welke keuze je ook maakt, het is voor ons het belangrijkste dat jij en je partner je prettig en veilig voelen op de plaats waar de bevalling plaatsvindt. We begeleiden zowel thuis als in het ziekenhuis de normaal verlopende bevalling.

De beslissing waar je gaat bevallen kun je nog nemen / veranderen tijdens de bevalling.

Thuis

Thuis ben je in je eigen omgeving en voel je je vertrouwd. Dit kan een positieve invloed hebben op je bevalling. Jij en je partner hebben thuis vaak wat meer grip op de omstandigheden rondom de bevalling.

Thuis bevallen bij een ongecompliceerde zwangerschap is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis.

Poliklinische bevalling

Heb je geen medische indicatie, dan kun je er voor kiezen in het ziekenhuis te bevallen onder leiding van een van ons. We noemen dit een verplaatste thuisbevalling. Je kunt met ons bevallen in het OZG te Scheemda, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het UMCG.  Van te voren hoef je je niet aan te melden bij een ziekenhuis waar je wil bevallen. Op het moment dat de bevalling zover is om naar het ziekenhuis te gaan, bellen we het ziekenhuis van keuze of er ruimte is. Het kan dus voorkomen dat we moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis ivm drukte.

Niet alle verzekeraars vergoeden een poliklinische bevalling volledig, informeer hier vooraf naar bij je zorgverzekeraar.

Verloopt de bevalling zonder complicaties dan mag je, afhankelijk van het tijdstip van de bevalling, na enkele uren weer naar huis.

Poliklinische bevalling met indicatie

Het kan zo zijn dat door je medische voorgeschiedenis, vorige bevalling of medicijngebruik, het veiliger is om in het ziekenhuis te bevallen. In dat geval zullen wij de bevalling begeleiden in het ziekenhuis. De kosten voor deze bevalling wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Medisch bevallen

Wordt de zwangerschap gecontroleerd door de gynaecoloog, dan zal je ook onder leiding van de gynaecoloog of klinisch verloskundige bevallen in het ziekenhuis. Je hebt dan een medische indicatie voor een bevalling onder de verantwoordelijkheid van een gynaecoloog.